Logistieke consultancy

6 februari 2018

Logistiek consultant

Een consultant / logistiek consultant is een expert of professional die advies geeft aan bedrijven. Een consultant kan op verschillende gebieden actief zijn. Ook in de transport en logistiek kan een consultant van groot belang zijn. Niet ieder bedrijf kan evenveel expertise of ervaring hebben op ieder gebied van de transport en logistiek. Hoe kleiner het bedrijf, hoe meer expertise van buitenaf ingewonnen kan worden. Maar ook grote bedrijven kunnen baat hebben bij consultancy, door een onafhankelijke blik op de bedrijfssituatie te krijgen.

Een consultant kan zich richten op verschillende onderdelen binnen de supply chain. Zo kan een logistiek bedrijf optimaliseren in de goederenstroom, informatiestroom, geldstroom en andere gebieden binnen het bedrijf.

De consultant kijkt als extern persoon naar de interne bedrijfssituatie. Hierdoor heeft de consultant minder last van vooroordelen, last van gevoelige informatie of politieke kwesties die spelen binnen het bedrijf. De inzet van een consultant leidt vaak tot een lager persoonlijk en / of organisatorisch risico.

De consultant helpt met het ontwerpen, analyseren, verbeteren en controleren van processen. Na dit eerste proces komt er een advies uit: welke bedrijfsprocessen moeten onderhanden genomen worden. Wat en hoe wordt dit aangepakt om tot het beste resultaat te komen. Indien de behoefte binnen een bedrijf bestaat kan de consultant ook helpen met de uitvoering, coördinering en begeleiding van het project.

Tconsult expertise

Ernst Tjaden, de founder van Tconsult en logistiek consultant, heeft al vele jaren ervaring opgebouwd in het consultancy vak. Zijn grootste expertise ligt bij de emballagestromen binnen een organisatie. Deze expertise heeft hij ontwikkeld door zelf tussen de emballagestromen te hebben gewerkt van 2003 tot 2007 als vestigingsmanager bij Ranzijn. Ernst heeft verschillende experimenten kunnen uitvoeren om de emballagestroom te optimaliseren.
De expertise in emballage komt voort uit het zien en uit de praktijk ervaren hoe emballage door het bedrijf beweegt. Niet alleen dit maar ook het grotere geheel in de logistieke keten maakt de expertise rond.
Naast emballagestromen heeft Ernst inmiddels ook vele jaren ervaring met fysieke documenten stromen. CMR documenten zijn de belangrijkste documenten in transport omdat hier de afspraken in zijn vastgelegd. Uit de markt is de vraag gekomen om documenten direct te kunnen printen, scannen, verwerken en archiveren, bijvoorbeeld de CMR. Als oplossing voor dit probleem heeft Ernst Scangaroo, Print Panther en RTI Solution ontwikkeld.

Het consultancy proces start met het maken van een bedrijfsanalyse. Dit is de belangrijkste stap binnen het proces. Bij een onvolledige bedrijfsanalyse kunnen er verkeerde stappen gemaakt worden in het vervolg proces. Door de vele jaren ervaring is Ernst goed in staat om de volledige bedrijfsanalyse per bedrijf in kaart te brengen.
Na de bedrijfsanalyse komen er een of meerdere knelpunten naar voren binnen het bedrijf welke aangepakt moet worden. Samen met de klant wordt overeengekomen hoe lang het traject duurt en welke stappen er worden ondernomen.

 

Wil jij ook graag persoonlijk advies of meer informatie?

Vraag hier meer informatie.

Wil jij ook elk kwartaal de laatste updates ontvangen over Tconsult?

Klik hier om de updates te ontvangen.

Wat ons bezig houdt