Supply Chain Control Tower: Wat, waarom, hoe?

10 augustus 2021

Supply chains worden steeds complexer, vooral op internationaal niveau. Ook kan het lastig zijn om zichtbaarheid te verkrijgen in supply chains en data te winnen wanneer met meerdere externe logistieke dienstverleners gewerkt wordt. Een supply chain control tower biedt bedrijven de mogelijkheid om realtime gegevens te verzamelen en te evalueren in de end-to-end supply chain met behulp van o.a. Cloud-data. In dit blog vertellen we meer over de verschillende soorten logistieke control towers.

 

Wat is een ‘Control Tower’?

Een Control Tower is een centrale hub van informatie binnen de schakels van jouw supply chain. De Control Tower houdt vanaf dit centrale punt een overzicht van alle logistieke stromen. Denk hierbij aan goederen, informatie, bedrijfsgeheimen en geld. Het doel hiervan is om alle activiteiten, systemen en processen in een logische continue flow te integreren gebaseerd op de data van de klant. Via deze integratie kan de Control Tower op tijd risico’s of mogelijkheden vinden. Zo kunnen bedrijven op lange termijn optimaliseren, samenwerkingen opzetten en integreren met ketenpartners, om uiteindelijk klanten beter te helpen.

 

Logistics Control Tower

De Logistics Control Tower legt de focus op het transport tussen de schakels in de keten. Deze vorm van een Control Tower wordt vooral gedaan door een 4PL (Fourth party logistics). Om de beste samenwerking en functionaliteiten te garanderen, wordt neutraal bemiddeld tussen de vervoerende en verladende partijen in de keten. De Logistics Control Tower levert inzicht in de geleverde logistieke prestaties met behulp van KPI rapportages en kosten analyses. Een extra voordeel is bovendien dat er veel tijd wordt bespaard op het selecteren van transporteurs en het continue monitoren van de actuele transportopdrachten.

 

Supply Chain Control Tower

Een Supply Chain Control Tower kijkt verder dan alleen het transport tussen de schakels in een keten. Vanuit deze positie wordt namelijk ook gekeken naar de optimale voorraad, de locatie van deze voorraad en de afspraken die gemaakt zijn tussen leveranciers, producenten en afnemers. Een Supply Chain Control Tower wordt meestal door de hoofdschakel in de keten opgezet. Dit is omdat deze controlemechanismen bedrijfsgevoelige informatie bevatten, die niet gedeeld dient te worden met externen. De voordelen van dit type Control Tower zijn dat de voorraden en geldstromen binnen een supply chain overzichtelijk en inzichtelijk worden gemaakt. Zo kan sneller gereageerd worden op onverwachte vragen en verstoringen.

 

Cross Chain Control Tower

Tot slot bestaat er ook een Cross Chain Control Tower. Deze verbind meerdere supply chains met elkaar doordat transporteurs samen een logistieke strategie ontwikkelen. De uiteindelijke Control Tower is afhankelijk van de gezamenlijke doelstelling die wordt gesteld. Wanneer het doel is vastgesteld en het strategisch proces is afgerond, wordt de logistieke coördinatie overgedragen aan een 4PL. Deze zorg vervolgens voor de inrichting en uitvoering van de logistieke werkzaamheden. Dit Control Tower systeem bundelt alle beschikbare informatie om zo inzicht te bieden in meerdere supply chains. 

 

Logistieke controle

Onze logistieke consultants zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van emballageprocessen. Tijdens een consultancy-traject kijken wij met een onafhankelijke blik naar de verschillende onderdelen van de supply chain van jouw bedrijf. Daarnaast maken wij op basis van onze bewezen Value-at-Risk methode een KPI rapport. Zo behoud jij de controle op jouw logistieke processen en optimaliseer je de processen. 

 

Zoek jij een oplossing voor jouw logistieke uitdaging? Of heb je zelf logistieke kennis die je wilt inzetten? Kom in contact!

 

Neem contact met ons op!

 

Vind ons op sociale media