Emballagestromen in kaart – Emballage consultancy van Tconsult

1 december 2020

De consultants van Tconsult hebben expertise op gebied van meermalige emballage en leveren diverse diensten hiervoor. Door middel van o.a. audits, workshops en emballage consultancy kunnen wij de transportitems van bedrijven in kaart brengen. Ook kunnen wij de processen rondom deze items stroomlijnen. Hieronder schrijven we in een case over één van de bedrijven waarbij zo’n consultancytraject is ingezet. Dit familiebedrijf is al sinds jaar en dag actief in de foodbranche (FMCG), en produceert o.a. hapjes en visproducten. 

Vanaf 2018 begon de term emballage steeds vaker voor te komen in de branche en binnen het bedrijf, en zo groeide de bewustwording rondom dit onderwerp. Voor veel bedrijven zijn de emballagestromen een ingewikkeld fenomeen en ook binnen het bedrijf in kwestie was er de wens om hier beter inzicht op te krijgen. Tconsult kreeg vervolgens de opdracht om de emballagestromen van dit bedrijf in kaart te brengen en praktische adviezen te geven over emballagebeheer op de korte en lange termijn. 

 

Emballage consultancy

Bij Tconsult bieden wij onze klanten op maat gemaakte logistieke oplossingen en zijn wij specialisten op gebied van emballage en het optimaliseren van emballageprocessen. Dit omvat o.a. het in kaart brengen van de emballagestromen of verborgen emballagekosten, of een jaarlijkse controle op de emballage-administratie. Wij beginnen altijd met een kennismaking, waarna besloten zal worden of een consultancytraject ingegaan wordt. 

Tijdens een consultancytraject praten onze consultants met verschillende personen uit diverse lagen van het bedrijf. Zo kunnen wij een heldere bedrijfsanalyse en een risico-inventarisatie maken. Vervolgens wordt met een onafhankelijke blik gekeken naar de emballagestromen en worden de risico’s in kaart gebracht. Zo komen we samen tot een concrete oplossing en duurzame oplossing waar bedrijven voor langere tijd mee geholpen zijn. 

 

Emballageconsultancy in de praktijk

Vanwege de diversiteit van producten van die omgaan binnen het bedrijf, hebben zij veel verschillende vormen van emballage in omloop. Op basis van gesprekken met medewerkers en andere aangeleverde gegevens kon Tconsult vaststellen dat er in totaal een 30-tal soorten emballage in gebruik zijn. Daarbij zijn de typen en hoeveelheden ook seizoensgebonden, dus het in kaart brengen hiervan vergt redelijk wat tijd en moeite. Ook is in de afgelopen drie jaar het gebruik van meermalige emballage, oftewel transportitems met een hogere aanschafwaarde die vaker te gebruiken zijn, geëxplodeerd ten opzichte van de jaren hiervoor. Dit komt mede door de overnames van diverse bedrijven in deze periode, en door de groei van de omzet. Een echt logistiek doolhof dus, maar onze consultants van Tconsult vonden de uitweg. 

 

De Tconsult-werkwijze

Via de door Tconsult ontwikkelde VAR-methode is geconstateerd dat het probleem te maken had met een aantal factoren. Zo was het van belang om één iemand “in control” te stellen van de inkomende en uitgaande emballagestromen. Wanneer dit niet het geval is, wordt het onder andere moeilijk om inzicht te krijgen in de emballage-eigendommen, de saldo’s en de waarde van de emballage-items. Tconsult stelde op basis van de risicoanalyse vast dat het aanpassen van de emballageprocessen nodig was om extra kosten te voorkomen. 

Onze consultants ontwikkelden persoonlijke adviezen voor de korte en lange termijn. Het stapsgewijs implementeren van deze raadgevingen maakt het haalbaar om een blijvende positieve verandering door te voeren. Door de oplossingen van Tconsult heeft het bedrijf nu veel beter grip op de emballage. Daarnaast worden eventuele emballageverliezen tegengegaan en wordt daarmee de bedrijfswinst vergroot. 

 

De toekomst van emballage

Ondanks dat meermalige emballage nog steeds het ondergeschoven kindje van de supply chain is, groeit het bewustzijn rondom dit onderwerp met de dag. Zo wordt er nagedacht over het verbeteren van de processen en het implementeren van digitale toepassingen, zoals via de emballage-administratie en registratie app TellApe. Lees voor meer van onze kennisdeling en de klantenervaringen één van onze andere cases. Wij bespreken daarnaast ook graag de emballagestromen binnen jouw bedrijf, onder het genot van een (digitaal) kopje koffie.  

Heb jij te maken met fustlekken? Of heb je interesse in emballage consultancy? Neem gerust vrijblijvend contact op met Tconsult. Wij sturen dan één van onze consultants langs om een blik te werpen op de logistieke processen.

 

Neem contact op

 

Vind ons op social media