Emballage administratie – waar staat jouw kapitaal?

16 november 2017

Gedurende het jaar zijn er verschillende drukke periodes die je verkoop een boost kunnen geven. Kerst,  Pasen, Hemelvaartsdag, Moedersdag, vadersdag etc. Dit betekent voor veel bedrijven drukte op de werkvloer. Vele goederen die binnenkomen en verkocht worden. Zowel voor de importeur als voor de exporteur zijn het drukke tijden met hoge omzet snelheden. Om deze goederen van A naar B te brengen wordt er gebruik gemaakt van emballage. Een goede emballage administratie is van groot belang.

Emballage wat moet ik ermee? 

Emballage zijn producten die ook wel retourneerbare transport items (RTI) worden genoemd binnen de logistiek. Emballage is kostbaar en maakt onderdeel uit van de verpakkingsmiddelen industrie. Onder emballage wordt alles verstaan wat met verpakking van een product te maken heeft zoals: pallets, karren, containers, kratten, boxes, trays, trolleys, racks, flessen, dozen, emmers, e.d.

We spreken binnen de transport en logistiek ook over eenmalige emballage en meermalige emballage. Bij eenmalige emballage worden de kosten van de verpakking in de productprijs doorberekend, hierbij kun je denken aan dozen of emmers. Meermalige emballage wordt doorgaans statiegeld gerekend. Onder meermalige administratie wordt verstaan flessen, kratten, fusten, pallets, karren, containers e.d.

Statiegeld is een waarborgsom die je betaalt voor meermalige emballage, als deze weer retour gaat naar de leverancier krijg je de waarborgsom weer terug. Het statiegeld is laag per emballage stuk, en de omloopsnelheid per emballage stuk is snel. Desondanks is het een grote uitdaging om emballage op de juiste plaats op de juiste tijd te hebben én om de emballage niet kwijt te raken.

Innovaties in de transport 

Er is steeds meer aandacht en focus op groene en slimme logistiek. Er zijn veel innovaties die zich richten op de optimalisatie van logistieke processen. Steeds meer bedrijven zien het belang van de inzichten in logistieke processen. Of dit nou financiële informatie, het voorraadbeheer of  emballage beheer betreft het belang wordt steeds zichtbaarder. Heb jij tot achter de komma geregistreerd wat er binnenkomt en uit gaat? De noodzaak werd zichtbaar tijdens de crisis en zet zich nu door omdat men niet alsnog om wil vallen. In onze blog ‘waarom is emballage registratie zo’n ontzettende uitdaging’ vertellen we meer over emballage registratie.

Emballage is een ondergeschoven kindje binnen een logistieke organisatie, hier gaat echter veel geld in om. Elke vorm van emballage koop je in of heb je een huur contact voor. Elk emballage stuk van dezelfde categorie is uniform, er zit geen logo op van de eigenaar en er zit geen barcode of track-and-trace op. Het is dan ook onmogelijk om te weten of je eigen emballage stukken weer terug zijn.

De logistieke sector is steeds meer op de hoogte van het feit dat emballage aandacht verdient, er gaat tenslotte veel geld in om. Om de emballage beter te registreren en administreren zijn er een aantal slimme technologische oplossingen op de markt. Zo zijn er diverse apps ontwikkeld waarmee je direct gegevens kunt uitwisselen met het kantoor, de klant en de transporteur. Dit maakt de communicatie stromen binnen de transport en logistiek veel sneller.

Voordelen van informatie stromen versnellen:

  • Je kan sneller controleren of alles via afspraak gedaan is
  • Je kan sneller corrigeren en bijsturen indien er iets fout is gegaan
  • De afhandeling kan sneller plaats vinden
  • Kosten besparing door de snelle informatiestromen

Kortom genoeg voordelen om in de transport en logistiek naar innovaties te kijken.

Tconsult is een adviesbureau die zich gespecialiseerd heeft in het emballageproces. Vaak is er bij een transporteur, exporteur of kweker nog een hoop winst te behalen in het registreren, onderhouden en optimaliseren van logistieke processen en administratie. Met behulp van een workshop wordt de uitdaging van het bedrijf achterhaald. Tconsult heeft tijdens de jaren ervaring verschillende producten ontwikkeld om de klant nog beter te kunnen ondersteunen in verschillende administratieve stromen.

Ben jij ook benieuwd hoe Tconsult jouw bedrijf kan helpen met de administratieve en logistieke processen? Twijfel dan niet een neem contact met ons op!

 

Wil jij ook graag persoonlijk advies of meer informatie?

Vraag hier meer informatie.

Wil jij ook elk kwartaal de laatste updates ontvangen over Tconsult?

Klik hier om de updates te ontvangen.