De drie grootste risico’s voor logistieke dienstverleners

11 november 2020

Verduurzaming, personeelstekort en Brexit. Dat waren de belangrijkste uitdagingen voor de logistieke sector in 2018 en 2019. Maar hoe zit dat eigenlijk dit jaar? In dit blog bespreken we drie van de grootste risico’s voor de logistieke sector in 2020 en 2021.

De deadline van de Brexit ligt nog steeds op de loer, maar de relevantie hiervan is door de onzekerheid rondom hoe het uittreden zal verlopen, en door de coronacrisis, afgezwakt. De relevantie van dit onderwerp zal zeker weer op gang komen, en het is altijd goed voor bedrijven om zich hierop te blijven voorbereiden. Eerder hebben wij hier ook over geschreven in onze blogs. Zo moeten wegtransporteurs rekening houden met langere wachttijden de douane en de extra douaneformaliteiten die kunnen leiden tot hogere transportkosten. Momenteel is dit echter niet waar de focus ligt.

1. Personeelstekorten

Personeelstekorten blijven een issue, vanwege de crisis wordt er gestuurd op kostenbesparing. Met zo min mogelijk personeel zo veel mogelijk werk verzetten. Dit is in de logistiek bovendien een bekend probleem, de sector kampt hier al een aantal jaren mee. De coronacrisis heeft voor velen baanonzekerheid meegebracht, maar ook het aantal beschikbare arbeiders is beperkt. Er werken steeds meer mensen in de transport en logistiek, maar de markt blijft onder spanning staan.

De effecten hiervan kunnen groot zijn, niet alleen voor de groei binnen de sector, maar ook voor de rest van de economie. Zo kunnen onvoldoende transportmogelijkheden risico leveren op de beschikbaarheid en de aanvoer van producten beïnvloeden. Onder andere omscholing kan hiervoor een oplossing zijn, maar ook bedrijven zelf kunnen stappen ondernemen om dit probleem tegen te gaan. Denk hierbij aan het aanbieden van spoedcursussen, doorgroeimogelijkheden uitdagend werk. Ook het voeren van wervingscampagnes kunnen bijdragen aan het verminderen van het personeelstekort.

 

2. Grilligheid van klanten

Een ander risico voor de logistieke sector is de grilligheid van klanten. Hieronder verstaan we het verminderen van het aantal en de consistentie van klanten. Mede door de coronacrisis is deze onvoorspelbaarheid toegenomen. De hoeveelheid werk kan erg schommelen, en ook de klantbehoefte wisselt hierdoor. Dit vereist flexibiliteit van bedrijven, zoals in materiaal en in personeel. Deze flexibiliteit is onder andere nodig omdat de soort taken en de werkdruk erg kunnen wisselen.

De toename van flexibiliteit binnen bedrijven is overigens een vorm van ‘Agile logistics’, een trend die steeds meer opkomt binnen de logistiek. Bedrijven met ‘Agile supply chains’ kunnen beter omgaan met snel veranderende omstandigheden, door bijvoorbeeld economische of technologische veranderingen. Met een flexibele supply chain kunnen bedrijven bovendien snel aanpassingen maken aan de marketing- en salesprocessen. Meer over trends binnen de logistiek lees je in ons blog.

 

3. Focus op verbetering

De laatste uitdaging is iets waar veel bedrijven mee worstelen, namelijk de focus op verbetering, of het ontbreken daarvan. Bedrijven hebben soms weinig zicht op de ontwikkelingen en innovatiemogelijkheden die nodig zijn om te groeien of te blijven meedoen in een concurrerende markt. Vaak is er sprake van geen ruimte, focus of budget voor het invoeren van verbeteringen. Dit is zonde, aangezien er steeds meer slimme, digitale en geautomatiseerde oplossingen op de markt komen. Hiermee kunnen bedrijven sneller kunnen werken, problemen kunnen oplossen en kosten kunnen verminderen.

Automatisering en digitalisering is onvermijdbaar en speelt een cruciale rol voor bedrijven wanneer ze willen optimaliseren. Bijvoorbeeld software waarmee bedrijven emballage kunnen beheren of andere bedrijfsprocessen kunnen verbeteren. Het is dus belangrijk om periodiek innovatie en verbeterpunten te bespreken, zodat bedrijven kunnen bijblijven en meeconcurreren. Lees hier meer over in ons blog ‘5 stappen om efficiënte, digitale logistiek te drijven’.

 

Wil jij meer weten over de optimalisatie van logistieke processen voor bedrijven? Of meer over de risico’s voor de logistieke sector? Kom in contact met ons!

 

Neem contact op

 

Vind ons op social media