IT-systemen in de supply chain

7 april 2020

Bedrijven zetten IT-systemen in om de supply chain sneller en efficiƫnter te maken. Deze informatietechnologie stelt organisaties in staat een netwerk op te zetten en processen te koppelen. Het belangrijkste doel hierbij is het optimaliseren en synchroniseren van de vraag en het aanbod. Dit gebeurt door de twee procescycli van vraag en aanbod tegen elkaar af te zetten tussen IT-systemen.

De optimalisatie van het algehele IT-platform betreft het vaststellen van de kernprocessen en businessfuncties van de organisatie. Een creatie van samenwerkende IT-systemen die aansluiten op verschillende onderdelen van de supply chain. Het instellen van het interne IT-systeemplatform en de definitie van de IT-roadmap voor het bedrijf. Het IT-systeem is een bouwsteen binnen de supply chain, bedoeld om vraag en aanbod optimaal te plannen. De IT-systemen moeten naadloos aansluiten op de huidige en toekomstige behoeftes van het bedrijf.

Onderschatte processen binnen de supply chain

De planning tussen vraag en aanbod is cruciaal voor een bedrijfsproces en daarom een primair proces. Als deze niet goed op elkaar afgestemd worden, loopt het proces niet soepel en gaat er omzet verloren. Er zijn ook processen die niet primair zijn maar wel ondersteunend zijn aan het primaire proces. Deze worden vaak vergeten tijdens het optimaliseren van de IT-systemen binnen de supply chain.

Onder secundaire processen verstaan we bijvoorbeeld de administratie, personeel en organisatie, of onderhoud. Eenvoudig onderzoek op internet geeft aan dat emballage niet wordt genoemd in het primaire proces, maar ook niet in het secundaire proces. Dit is echter wel vreemd aangezien je geen producten kunt opslaan of distribueren zonder emballage.

IT-systemen en emballage

Wat wij, Tconsult, vaak zien is dat er veel IT-systemen op de markt zijn die een eigen specialisme hebben. Vaak op gebied van vraag en aanbod of de productie-optimalisatie. Deze IT-systemen zijn gespecialiseerd in supply chain maar vergeten vaak ook dat emballage noodzakelijk is binnen de supply chain.

Tconsult is gespecialiseerd in emballageprocessen en de optimalisatie hiervan. De meeste bedrijven hebben hun supply chain op vraag en aanbod afgestemd maar hebben (te) weinig grip op hun emballageprocessen. Tconsult kijkt als onafhankelijk specialist naar de emballageprocessen binnen het bedrijf. Hoe kan een bedrijf zijn emballagestromen optimaliseren binnen de bestaande supply chain? Hiervoor kunnen wij een consultancytraject aanbieden bij hele complexe ketens. Voor de wat kleinere en overzichtelijkere supply chains kunnen TellApe implementeren in huidige processen.

Emballage-systeem TellApe

Tconsult heeft veel expertise opgebouwd in emballage en heeft hiervoor zijn eigen IT-systeem ontwikkeld; TellApe. TellApe is een opzichzelfstaand IT-systeem specifiek gericht op emballage-registratie en administratie. Het IT-systeem TellApe is te gebruiken naast de geoptimaliseerde IT-systemen die bedrijven al gebruiken. De gegevens die uit vraag en aanbod naar voren komen kunnen versterkend zijn voor de emballage-administratie. Dit kan de onderliggende basis worden voor een goede emballage-administratie. Ben he benieuwd naar hoe dit in elkaar steekt? Wij leggen je graag uit hoe dat werkt en hoe jouw IT-systemen geoptimaliseerd kunnen worden met emballage-administratie.

Bekijk ook onze verschillende diensten!